Scurt istoric

Istorie Octombrie 30, 2014

În anul 1993, odată cu dezvoltarea municipiului Piatra Neamț și a creșterii semnificative a enoriașilor, prin grija și binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Parohia Mărăței a fost divizată în două parohii distincte: Parohia Mărăței I și Parohia Mărăței II.

La nou înființata Parohie Mărăței II, având hramul Nașterea Maicii Domnului”, a fost numit preotul Andrei Alexe, în timpul căruia s-a sfințit locul viitorului sfânt altar, la 14 august 1994, de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. De asemenea, s-a ridicat o capelă și au început demersurile pentru obținerea autorizației de construcție a bisericii.

Însă adevăratul ctitor al bisericii este preotul Costică Cazan, numit paroh la data de 1 mai 1995. Timp de opt ani, a trudit cu timp și fără timp pentru strângerea fondurilor necesare pentru construirea noului lăcaș de cult.

Planul lui Dumnezeu a fost altul: părintele Costică a fost chemat la cele veșnice, înainte de a vedea construită biserica.

Din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în ianuarie 2004, a fost numit ca paroh preotul Constantin Septimius Cazan. Lucrările de construire a lăcașului de cult au continuat și astfel s-a finalizat demisolul, unde se oficiază sfintele slujbe, și construcția la roșu a bisericii.

Biserica Nașterea Maicii Domnului” este zidită din cărămidă, având acoperișul din lemn de ștejar și învelitoare de tablă de cupru. Exteriorul bisericii este tencuit și văruit cu praf de marmură. Pe fațada intrării principale în biserică s-a realizat o icoană din mozaic ce reprezintă Nașterea Maicii Domnului.

În interior, biserica este tencuită și pregătită pentru pictură.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a făcut o vizită pastorală pe data de 5 aprilie 2008, când a dăruit bisericii Sfântul Antimis, iar pe 9 noiembrie 2009 a săvârșit Sfânta Liturghie și a prezidat conferința preoților din Protopopiatul Piatra Neamț.

În cadrul parohiei se desfășoară diverse activități cultural misionare și filantropice, dintre care cea mai importantă este coordonarea activității Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR), filiala Piatra Neamț. Buna desfășurare a acestei organizații se realizează prin grija preotului Nicolae Nicău, din 2008 preot slujitor al Parohiei Nașterea Maicii Domnului”.

Invităm pe toți binecredincioșii să ne sprijine pentru finalizarea lucrărilor de construire a bisericii, rugând pe Milostivul Dumnezeu să le dăruiască pace, liniște și bunăstare.